Beloopbaar glas (trappen en overlopen)

Beloopbaar glas (trappen en overlopen) wordt tegenwoordig vooral toegepast in moderne interieurs of om de woning groter te laten lijken. De drie glasplaten en de lagen taaie folie die erin verwerkt worden, zorgen voor een veilige, creatieve en verfrissende manier om een gevoel van extra ruimte of licht in de woning te creëren. 

Een van de vereisten van beloopbaar glas is dat ze veiligheid moeten garanderen. Daarom worden ze gemaakt van gehard glas. Een andere glassoort waar je voor kan kiezen, is gelaagd glas. Deze glassoort wordt gebruikt als veiligheidsglas en waar het risico op het doorvallen van personen groot is.

Er zijn verschillende vormen waarin je beloopbaar glas kan tegenkomen. Zo kan je die tegenkomen in de vorm van een glazen trap. Deze kan bestaan uit een glazen balustrade, glazen traptreden en een glazen bordes. Een bordes is een platform of overloop die de trap onderbreekt of waar de trap van richting verandert. Je hebt verschillende soorten bordessen:

 • Overloopbordes
 • Hoekbordes: hierbij maakt de trap een draai van 90°.
 • Dubbele hoekbordes: hier heb je twee bordessen in een trap waar die een draai van 90° maakt.

Een bordes kan ook een andere betekenis hebben, namelijk dat het een verhoogd platform is voor de ingang en / of voorzijde van een gebouw. Het is meestal bereikbaar via een aantal treden. Soms is het aan een of twee kanten bereikbaar, soms rondom. Het verhoogd platform kan ook voorzien zijn van een leuning. Het wordt gebruikt om de ingang van woning meer karakter te geven.

Een glazen vloer of glazen trappen zijn een echte blikvanger in je interieur. Deze zorgen voor een elegante uitstraling. Glazen trappen hebben een volledige transparantie. Hierdoor gaan ze de ruimte in je huis vergroten. Ook de trappen worden naar jouw voorkeur gebouwd. Een glazen trap wordt nooit helemaal uit glas gemaakt. Je kan deze combineren met andere traponderdelen in hout of metaal. De trappen worden hoofdzakelijk geplaatst in de leefruimte omdat het zo zorgt voor de nodige uitstraling. Voor je trap kun je kiezen uit verschillende soorten glas:

 • Helder glas: deze glassoort heeft je een volledig lichtdoorlatende trap met veel openheid.
 • Mat glas: dit soort glas zorgt voor niet doorschijnende traponderdelen met een robuust karakter.
 • Getint glas: dit type glas is licht doorschijnend en heeft een donkere schijn. Deze glassoort ligt tussen helder en mat glas.
 • Gekleurd glas: hierbij heb je een ruimer aanbod qua kleur.
 • Gezandstraald glas: in tegenstelling tot mat glas laat deze glassoort wel nog licht door.

De glazen traptreden kunnen op verschillende manieren bevestigd worden:

 • Montage op trapconstructie: Glazen traptreden kunnen op verschillende soorten trappen en trapconstructies geplaatst worden: steektrap, een spiltrap, een draaitrap, een trap met rechte trapbomen of een bloktrap… Je kan opteren voor een open glazen trap of gesloten glazen trap.
 • Glazen traptreden tussen 2 muren. Hierbij worden de trappen in beide zijmuren verankerd.
 • Zwevend glazen trap met zijwand
 • Zwevende glazen trap. Hierbij worden de traptreden aan één kant in de zijmuur verankerd.
 • Trapbekleding in glas. Op je bestaande traptreden in hout of beton, wordt een glazen trapbekleding geplaatst. Het glas beschermt het hout of het beton.

Ook de glazen trapleuningen kunnen uit deze verschillende soorten glas bestaan. Bij deze trapleuningen kan je opteren om al dan niet een handgreep te plaatsen. Zonder handgreep oogt je trapleuning zeer modern, maar heb je kans om vette vingers achter te laten. Om dit op te lossen, kan je opteren voor een glazen trapleuning in mat glas of het plaatsen van een handgreep. Met een handgreep heb je meer grip en dit komt ook de stevigheid van de glasconstructie ten goede. Voor handgrepen kun je kiezen uit aluminium, hout of inox.

Een andere vorm van beloopbaar glas zijn glazen vloeren. Glazen vloeren kunnen worden toegepast op het dakterras van een plat dak, tussen twee verdiepingen als loopvloer of als tussenbordes van een trap. Afhankelijk van de functie, kunnen vloertegels in glas thermische isolerend en / of extra akoestisch isolerend zijn. Als het gebruikt wordt als een beloopbare dakkoepel, zal het glas de koude buiten houden en de warmte binnen houden. Een glazen vloer kan geleverd worden in satijnglas. Dit heeft als voordeel dat het antislip is.

D-Glassworkx biedt dus beloopbaar glas (trappen en overlopen) dat niet enkel veilig is maar ook kan worden toegepast om de woning groter te laten lijken. Hierdoor creëer je een gevoel van extra ruimte of licht in je woning.