Deurgrepen, scharnieren en vloerveren voor glazen deuren

Deurgrepen, scharnieren en vloerveren voor je glazen deuren zorgen voor de finishing touch in jouw woning. Ook hier houden wij rekening met jouw noden en wensen.

Voor deurgrepen op maat heb je vele mogelijkheden in materiaalkeuze. Hoe groter de verticale lengte van een greep is, hoe groter het gebruiksoppervlak. Dat zorgt voor extra houvast. Deurgrepen in inox of RVS kan je gebruiken in verschillende soorten interieurs. Het kan gaan over een modern of sportief interieur, maar je kan evengoed een RVS deurgreep kiezen als je terug wilt naar de jaren 30. Deze deurgrepen nemen je mee terug naar de tijd van glas-in-lood, tussendeuren en grote gevels. Het handvat is gemaakt van gepolijst of geborsteld RVS en hout. Bij de houten versie kan je kiezen uit verschillende soorten: ebbenhout, kersen, beuken en eiken whitewash. De verschillende soorten hout geven je dus ook een verschillende kleur.

Voor deurbeslagen heb je verschillende merken, zoals Mandelli, Kirkpatrick… Mandelli is een Italiaans merk dat zich focust op het maken van deurbeslag. Hier kun je kiezen tussen sierlijke vormen of strakke lijnen. Dan heb je ook Kirkpatrick. Die maken karakteristieke, antieke deurgrepen. De grepen worden gemaakt van gietijzer en messing. Ze hebben een sterke kwaliteit en een ouderwetse look. 

Een deurgreep op maat kan op verschillende manieren op een deur bevestigd worden. Dit kan blind bevestigd worden. Dit wil zeggen dat je aan de buitenkant geen bevestigingsmiddelen, zoals schroeven, kan zien. Er zijn ook varianten waarbij je een klein rozetrandje te zien krijgt. Daaronder is dan de bevestiging weggewerkt. Je kan een deurgreep enkelzijdig monteren. Op die manier is hij alleen te gebruiken aan één kant van de deur. Wanneer je de greep aan beide kanten ziet, is er sprake van dubbelzijdige montage.

Naast een deurgreep kun je ook deurknoppen hebben. Het verschil is dat een deurknop één bevestigingspunt heeft, terwijl een deurgreep er meerdere kan hebben. Het kiezen van een handvat is dus ook cruciaal voor de afwerking van jouw product. Als je kiest voor iets klein, oogt je glazen deur veel strakker. Dit wordt meestal gekozen bij niet-bekrachtigde systemen. Dus de glazen deur biedt geen weerstand voor het openen of sluiten. Bij een bekrachtigd systeem heeft de glazen deur scharnieren of een vloerveer waardoor een klein deurknop niet volstaat om de deur comfortabel te openen en te sluiten. Bij schuifdeuren wordt meestal gewerkt met ingewerkte grepen. Op die manier kan je de deur volledig wegschuiven, aangezien de handgreep niet in de weg zit. Je wordt ook niet geconfronteerd met doorgangverlies en je benut het volledige deurgat.

Je kan een glazen deur hebben met scharnieren, maar je kan er ook één hebben met vloerveren. Bij een scharnieren glazen deur worden er scharnieren bevestigd in de afkasting. Bij een glazen deur met vloerveren zit er een pomp in de grond en één aanhechting bovenaan. Op die manier gaat de deur vanzelf dichtvallen. Wanneer de deur open staat, heeft ze een rustpunt op 90°.

Wanneer je kiest voor een glazen draaideur met scharnieren kan je opteren voor zichtbare of onzichtbare scharnieren. Die kunnen dan op twee manieren gemonteerd worden: in de muur of met een vloerveer. Glazen deuren met scharnieren kunnen worden toegepast in de badkamer, in leefruimtes, in kantoren en burelen. Je hebt verschillende soorten scharnierdeuren:

  • Zijdelingse scharnieren: deze worden tegen de zijkant van de deur aan een muur of kader opgehangen.
  • Boven- en onderscharnieren: het deurblad wordt voorzien van een vloerpomp

Bij de glazen scharnierdeur kan je opteren om die te laten plaatsen met of zonder kader. Wanneer je kiest voor een scharnierdeur met kader, dan kan die bestaan uit hout of aluminium. Bij de aluminium deurkader kunnen onzichtbare scharnieren geplaatst worden. Wanneer je kiest voor een deur zonder omlijsting, dan zullen de scharnieren in de meeste gevallen zichtbaar zijn. 

Ook de manier waarop je deur sluit kan anders zijn. Je kan kiezen voor doorslaande glazen deuren en dan gaat je glazenmaker gebruik maken van doorslaande scharnieren. Deze zorgen ervoor dat je deur langs beide zijden open en dicht gaat. Het deurblad kan 180° gedraaid worden. Wil je een deur die zich automatisch sluit, dan kun je kiezen voor de plaatsing van zelfsluitende glazen draaideuren. Deze deuren worden voorzien met zelfsluitende scharnieren of scharnieren met automatische terugloop. Vanaf een bepaalde hoek gaat de deur vanzelf sluiten. 

Naast de traditionele deurscharnieren, kan je ook kiezen voor een vloerveer. Een vloerveer is het meest krachtige en betrouwbare sluitsysteem voor glazen deuren. Hierbij bevindt het veermechanisme zich in een module in de vloer. Er wordt een hydraulische pomp geplaatst die wordt voorzien van een afdekplaat. Deuren die bevestigd worden met een vloerveer hebben ook aan de bovenzijde een vast scharnierpunt. Langs beide zijden gaat de deur dan 90° open. Deuren met een vloerveer worden voornamelijk geplaatst in nieuwbouwwoningen omdat er in de vloer moet geslepen worden. Maar de technologie staat niet stil en nu is er een nieuw sluitsysteem: Ozoneplus. Hierbij zit het sluitmechanisme in een vergrote onderschoen ingebouwd. Dit betekent dat er geen uitsparing in de vloer is en er ook geen afdekplaat komt. Ozoneplus wordt zonder slijpwerk geïnstalleerd. Bij deze methode gaat de deur aan beide zijden open tot 150°. Ozoneplus wordt gebruikt voor glazen deuren onder de zestig kilogram. Wanneer er een zwaardere deur geïnstalleerd wordt, maak je beter gebruik van de traditionele vloerveer.

Of je nu een vloerveer wilt of een traditionele deur? Wil je een deurgreep in inox of verkies je een gelakte deurgreep? Of kies je nu voor scharnieren die zichtbaar zijn of onzichtbaar? Het maakt niet uit. Deurgrepen, scharnieren en soorten vloerveren op maat zorgen voor een afgewerkte ruimte.