Gehard glas

Gehard glas is vijf maal sterker dan standaard glas. Thermisch gehard glas ondergaat een intense thermische behandeling. Dit zorgt ervoor dat de breeksterkte wordt verhoogd en de breukvorming wijzigt.

Het glas wordt tot 650°C verwarmd en door gestuwde koude lucht afgekoeld. Daardoor gaat de oppervlakte krimpen en sneller afkoelen dan de kern. Het glasvolume krijgt op die manier een hogere buigbreeksterkte en schok- en thermische weerstand. Het zorgt er ook voor dat het gehard glas niet meer gesneden of bewerkt kan worden. Wanneer het breekt, valt het in kleine stukjes uiteen en beperkt het risico op verwondingen.

Gehard glas kan ook optisch vervormd worden. Dit kan drie oorzaken hebben:

  1. Door de thermische behandeling van glas kunnen vervormingen aan het glasoppervlak ontstaan.
  2. De plaatsingssystemen (geschroefd, vastgeklemd…) kunnen de vlakheid van het raam en de vlakheid van het glas beïnvloeden.
  3. De variatie van de barometrische druk en de temperatuur in de ruimte van de isolerende beglazing. De twee bladen van een isolerende beglazing worden gescheiden door een ruimte met droge lucht of gas. Die wordt hermetisch afgesloten en verzegeld in de fabriek onder een barometrische druk en aan de temperatuur van het fabricageatelier. Door de schommelingen tussen druk en temperatuur, gaat het volume droge lucht of gas dat ingesloten zit in de isolerende beglazing uitzetten (barometrische druk daalt en/of temperatuur stijgt) of krimpen (barometrische druk stijgt en/of temperatuur daalt). Op die manier gaan de glasbladen vervormen. Ze gaan ofwel uitzetten (bol volume) ofwel krimpen (hol volume).

Optische vervormingen die eigen zijn aan het product, zijn onvermijdelijk. Hun waarneming kan beïnvloed worden door de omgeving van het gebouw.

De thermische behandeling van (half gehard en gehard) glas kan in het glasblad drukspanning opwekken aan het oppervlak. Het oppervlak van het glasblad kan verkleuringen vertonen die te wijten zijn aan de interferentieverschijnselen. Door de natuurlijke belichting en de reflecterende eigenschappen kunnen die van punt tot punt variëren. De tekeningen zijn het gevolg van de thermische behandeling die het glas ondergaat.

Thermisch gehard glas is niet zo vlak als een niet gehard glas. Ook dit kan tot optische vervormingen leiden. 

Gehard glas wordt gebruikt voor glazen deuren, glazen wanden, douchecabines