Gelaagd glas

Gelaagd glas ontstaat door het samenvoegen van twee of meerdere glasplaten die over hun hele oppervlak met elkaar verbonden worden door één of meerdere film(s) in een kunststof materiaal.

Dat kunststofmateriaal kan polyvinylbutyral (of PVB), harsen of gels zijn. Gelaagd glas verenigt de eigenschappen van glas als van de gebruikte tussenlaag (hechting aan glas, elasticiteit, weerstand aan inslag).

PVB wordt verwerkt tot transparante, klevende folies die tussen de lagen van gelaagd glas worden geplaatst. Het helpt de energie te absorberen van een impact op het glas en de scherven blijven aan de PVB-laag vastgekleefd. In tegenstelling tot getemperd glas kan gelaagd glas wel nog bewerkt worden na fabricatie. Het kan dus nog versneden, verzaagd of geboord worden. Gelaagd glas wordt gebruikt als veiligheidsglas en waar het risico op doorvallen van personen groot is of waar vallende glasscherven personen kunnen verwonden. Dit kan gebruikt worden op een dak, bij glazen wanden, glazen deuren, auto(voor-)ruiten…