Soorten glas

Er zijn verschillende soorten glas, elk met hun specifieke eigenschappen en toepassingen. Hieronder vind je een overzicht van de glassoorten welke wij in projecten gebruiken.

Brandwerend glas

brandwerend glas

Bij brandwerend glas zetten de tussenlagen uit en vormen ze een hard, ondoorzichtig en warmteabsorberend brandscherm. Brandwerende glas wordt gebruikt voor glazen deuren en wanden in ziekenhuizen, rusthuizen, schoolgebouwen, hotels, restaurants, commerciële centra, administratieve gebouwen, laboratoria, luchthavens… kortom overal waar personen en goederen beschermd moeten worden tegen brandgevaar.

Gehard glas

Gehard glas is vijf maal sterker dan standaard glas. Thermisch gehard glas ondergaat een intense thermische behandeling. Dit zorgt ervoor dat de breeksterkte wordt verhoogd en de breukvorming wijzigt. Het glas wordt tot 650°C verwarmd en door gestuwde koude lucht afgekoeld. Daardoor gaat de oppervlakte krimpen en sneller afkoelen dan de kern. Het glasvolume krijgt op die manier een hogere buigbreeksterkte en schok- en thermische weerstand. Het zorgt er ook voor dat het gehard glas niet meer gesneden of bewerkt kan worden. Wanneer het breekt, valt het in kleine stukjes uiteen en beperkt het risico op verwondingen.

Gelaagd glas

gelaagd glas

Gelaagd glas ontstaat door het samenvoegen van twee of meerdere glasplaten die over hun hele oppervlak met elkaar verbonden worden door één of meerdere film(s) in een kunststof materiaal. Dat kunststofmateriaal kan polyvinylbutyral (of PVB), harsen of gels zijn. Gelaagd glas verenigt de eigenschappen van glas als van de gebruikte tussenlaag (hechting aan glas, elasticiteit, weerstand aan inslag).